Επισκόπηση αποθηκών για προσβολές εντόμων

Δειγματοληψία σε αποθηκευμένα δημητριακά για ζωοτροφή πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του έργου "Προστασία των αποθηκευμένων δημητριακών με τη χρήση γης διατόμων" τον μήνα Μάιο 2021.

Ποσότητες αποθηκευμένων σπόρων καλαμποκιού, σιταριού και κριθαριού καθώς και όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια κοσκινίστηκαν στις αποθήκες, και τα ευρεθέντα έντομα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο για να αναγνωριστούν και να καταγραφούν. Όπως αναμενόταν, η δραστηριότητα των εντόμων αυξάνεται τους ζεστούς μήνες. Οι πληθυσμοί που εντοπίστηκαν στις αποθήκες αφορούσαν τα είδη Tribolium castaneum, T. confusum και Latheticus oryzae (Coleoptera: Tenebrionidae), Sitophilus oryzae και S. zeamais (Coleoptera: Curculionidae), Cryptolestes ferrugineus (Coleoptera: Laemophloeidae), Rhyzopertha dominica (Coleoptera: Bostrychidae) και Oryzaephilus surinamensis (Coleoptera: Silvanidae). Τα είδη αυτά είναι από τα σημαντικότερα σκαθάρια που απαντώνται στις αποθήκες παγκοσμίως, στην Ελλάδα γνωστά ως «ψείρες των σιτηρών», και είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Sitophilus zeamais

Ψείρα των σιτηρών (Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae)). Φωτογραφία ζωντανού εντόμου, όπως φαίνεται σε μεγέθυνση από το στερεοσκόπιο.

 

Η συλλογή  ζώντων εντόμων σε αποθήκες όπου είχε γίνει πρόσφατη εφαρμογή φωσφίνης, υπέδειξε ότι η χρήση των χημικών εντομοκτόνων δεν αποτελεί σίγουρη λύση για την καταπολέμηση του εντομολογικού εχθρού. Η αιτία της εύρεσης εντόμων σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο μιας απεντόμωσης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με τους κυριότερους αυτών να αφορούν είτε κακή εφαρμογή του εντομοκτόνου είτε ακόμα και αδυναμία αυτού να καταπολεμήσει το συγκεκριμένο έντομο-στόχο. Έτσι, συχνές δειγματοληψίες για την αξιολόγηση του πληθυσμού των εντόμων που υπάρχουν στο αποθηκευμένο προϊόν είναι απαραίτητες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.